Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Mednarodni dan bele palice

Na podlagi mednarodnega sporazuma je bila  Udruga slijepih Međimurske županije v letu 2014 organizator srečanja štirih društev slepih in slabovidnih oseb. Sodelojoči partnerji:

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota,

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj,

Feherbottal a Kerka menten Lenti in

Udruga slijepih Međimurske županije.

V sredo, 15. oktobra 2014 s početkom u 9 uri, so nas gostitelji pričakali v predverju Katoliškega doma  – u sklopu cerkve sv. Nikole v Čakovcu. Po kratkem sprejemu in navodilih smo krenili s  transparenti po mestu na Trg republike, kjer smo javnost seznanjali o posebnih potrebah oseb z okvaro vida. Izvedena je bila simulacija slepote. Naš plan aktivnosti je bil zastavljen takole:

 Nekaj  znanih oseb iz Čakovca, ki so pristale na sodelovanje, so hodile z zavezanimi očmi ob pomoči bele palice. Osebe so bile postavljene v   neugodne situacije, z namenom, da bi doživele to, kar slepe osebe doživljajo v svojem vsakdanjem življenju. 

Predstavnike društev iz Slovenije in Madžarske so gostitelji zaprosili,  da so se „izgubili“ na ulici, ter da so kot slepe osebe poiskale   pomoč  mimo idočih,  na svojem jeziku. Opazovali smo, kako so se znašli v tej situaciji in kako so se odzivali mimo idoči v želji, da jim pomagajo.

Inscinirani je bil pretep dveh slepih oseb. Prisotni smo opazovali občane Čakovca, kako so na dogajanje reagirali. 

Dogajanje na trgu Čakovca je bilo zaključeno s prijetnim kulturnim programom predstavnikov vseh sodelujočih društev, ter nagovori predstavnikov posameznih društev.

Po aktivnostih v mestu Čakovec smo se preselili   turistički kompleks Cimper u Murskem Središću, kjer smo si ogledali rudarski muzej.

Za sve aktivnosti v sklopu mednarodnega dneva bele palice je bil angažirani predsednik Hrvaške zveze slepih, Vojin Perić.

Sledilo je prijetno medsebojno druženje vseh prisotnih predstavnikov.