Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

10. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije

V soboto, 25. maja, je bil v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru 10. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije. Slepi in slabovidni so se s spremljevalci zahvalili za solidarnost in lepo sožitje ter prosili za tiste, ki tega še nimajo.

Zbrane je nagovoril p. Franc Kovše), zahvalno mašo za vse ljudi, ki pomagajo slepim in slabovidnim presegati izgubo vida in širiti obzorja, pa je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Sledil je kulturni program.

"V našem sodobnem času je tako poveličevan posameznik, alternativa tej miselnosti je samo iskrena solidarnost. Ta ni samo izkazovanje pomoči drugemu, ampak je tudi priložnost zame, da jaz rastem in se bogatim. Solidarnost vodi k pristnem dialogu, kjer je v središču človek s svojim dostojanstvom, enkratnostjo in neponovljivostjo," je dejal nadškof pri maši in dejal, da je vesel, da obhajajo zahvalni dan ravno v Mariboru, ki to leto zaznamuje 160. obletnico Slomškovega prenosa škofijskega sedeža iz Št. Andraža na Koroškem v Maribor in 20. letnico proglasitve Slomška za blaženega.

"Slomšek pa je bil tudi veliki častilec Marije in se je rad zatekal v njeno materinsko varstvo. Tudi mi, danes tukaj pri Mariji. materi Usmiljenja, prosimo, naj nam pomaga, da bi znali graditi skupnost, kjer bo vladalo gostoljubje, solidarnost in odprtost drug do drugega, pa tudi, da se ne bi sramovali daru vere, saj človek svoj pravi smisel najde ravno v Bogu. Prav zaradi tega nas Slomšek uči, kako pomembno je, da vero postavimo za temelj našega življenja. Naj bo tudi nam vera vedno bolj luč na poti našega življenja!"

Zapisana vsebina iz revije Družina.Po slovesnosti so podpisali pozdravno pismo papežu.

Zahvalni dan je doslej vedno najbolj množično vseslovensko letno srečanje slepih in slabovidnih Slovenije.