Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Orientacija in mobilnost v Ljutomeru

Poudarek orientacije in mobilnosti v Ljutomeru je bil predvsem na prepoznavnosti slepih in slabovidnih oseb ter bele palice v prometu. Kaj sploh je bela palica, kaj pomeni slepota in kaj taktilne oznake ob in na prehodih za pešce, smo se na prvem srečanju, ki je potekalo v zimskih počitnicah, pogovarjali s policistoma Policijske postaje Ljutomer in člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih, ki so se delavnice udeležili. Taktilne oznake smo si ogledali tudi praktično in jih uporabili za orientacijo pri določanju smeri prehoda za pešce.

Na drugem srečanju smo si ogledali pot od Gimnazije Franca Miklošiča do železniške postaje Ljutomer mesto, določili orientire in se jezili, ker parkirajo avte in traktorje na pločnike, kar je lahko za slepo oseba precej nevarna situacija, saj mora, da bi se umaknila vozilu, hoditi del poti po cesti.

Delavnice so potekale v mirnem in sproščenem vzdušju. Vsak je lahko izrazil svoje mnenje, vprašal, kar ga je zanimalo in izpostavil morebitne težave, s katerimi se srečuje v življenju. Člani so delili izkušnje in dogodivščine ter se ob tem tudi zabavali.

 

 

Barbara Erjavec,

profesorica tiflopedagogike
in pedagogike specifičnih učnih težav