Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Izvajanje posebnih socialnih programov v domu ZDSSS Izola

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota je v okviru tedna slepihizvajalo posebne socialne programe v domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v Izoli.

V četrtek 7. 6. 2018, se nas je v zgodnjih jutranjih urah pred sedežem društva v Murski Soboti zbralo šestindvajset udeležencev. Z organiziranim avtobusnim prevozom smo odpotovali proti Izoli.  V popoldanskih urah smo prispeli na naš končni cilj, se namestili po sobah.  Komaj smo čakali, da pod vodstvom  nevrofizioterapevtke  »Pozdravimo sonce in morje«. Vse dni izvajanja tečaja smo veliko pozornosti namenjali gibanju in razvijanju »ravnotežja«.

V Domu upokojencev Izola smo ob pomoči delovne terapevtke in socialne delavke v petek – 8.6.2018 doživeli prekrasno dopoldne. Združili so nas: beseda, pesem in gibanje. Popoldanski del petkovega sončnega dne je bil posvečeni orientaciji in gibanju v znanem in neznanem okolju, občutenju valovanja morja. Uporabniki so v trgovini osvajali veščine nakupovanja.

Prilagojeni kuhinjski pripomočki za osebe z okvaro vida – spoznavanje in uporaba le teh ter priprava različnih smoothijev za zdrav začetek dneva je uporabnike pritegnila k aktivni vlogi. Nikakor ne moremo pozabiti na pomoč spremljevalcev, družinskih članov in prostovoljcev, kateri so z veliko mero veselja pomagali pri izvedbi delavnice.

Morsko okolje  je za nas Prekmurce izziv katerega smo podoživljali v delavnici Skozi čutila spoznavam svet.

Nedeljski dan, 10.6.2018 smo zaključili z obiskom sakralno kulturnega objekta v Izoli, si ob pogovoru izmenjali medsebojne izkušnje in se veselili ob druženju.

 Rehabilitacijskih programov v Izoli so se udeležili člani in članice iz posameznih občin

Pomurja, njihovi družinski člani in spremljevalci. Strokovno obravnavo so nudili nevrofizioterapevtka, tiflopedagoginja, delavna terapevtka, socialna delavka, študentka specialne in rehabilitacijske pedagogike. V pomoč so nam bili strokovni in laični prostovoljci. Zahvaljujemo se tudi vsem zaposlenim  v domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Izola, saj so nam s svojo prijaznostjo  in ostalimi aktivnostmi nudili vso pomoč pri izvedbi programov.

Odsotnost vsakodnevnega vrvenja, predvsem pa štiridnevni odklop - vse to je pripomoglo k aktiviranju osebne energije in h kvalitetnemu izvajanju posebnih socialnih programov, kar je bil tudi naš cilj.

 Izolo smo zapustili s prijetnimi spomini in z novimi znanji, ki smo jih pridobili v okviru

izvajanja programov. V Mursko Soboto smo se vrnili v večernih urah z željo, da bi se

takšni rehabilitacijski programi izvajali tudi v bodoče na morju, kar je razvidno iz oddanih anketnih listov uporabnikov.