Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Oseba z okvaro vida na tandemu prekolesarila Slovenijo

Tandemi so pri nas prava redkost. Nikakor pa niso nekaj novega, saj prve omembe tandemov segajo v pozno 19. stoletje. Prvotno so bili  tandemi izvedeni z večjim kolesom spredaj in z manjšim zadaj.

 

Skupno kolesarjenje, ob pomoči spremljevalca, omogoča osebi z okvaro vida najboljši način kako aktivno preživeti prosti čas. Na tandemu je pomembna koordinacija med kolesarjema, še posebej, če se fizične sposobnosti kolesarjev zelo razlikujejo. Kolesarjenje z osebo, ki lahko vodi na tandemu, se    gradi na zaupanju in je lahko krasna izkušnja tudi za vodilnega kolesarja.

 

Na tandemu ni občutka, da kolesariš sam. Obe osebi morata na tandemu ostati skupaj in njuna moč, potovalna hitrost se ustalita nekje na sredini.

 

Žal pa z udeležbo v prometu, s hitrostmi postane riziko večji, še bolj izrazito, če je kolesar tudi oseba z okvaro vida.

 

Za osebe z okvaro vida je takšna  vožnja še posebej neponovljivo čutno doživljajska in kondicijska preizkušnja.

 

Takole je povedal član Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota  Srečko Golob, ki se je  skupaj s prijateljico na tandemu podal na pot iz Spodnjega  Kamenščaka pri Ljutomeru v soboto, 17.6.2017 zjutraj malo po tretji uri, s počitkom v Logatcu in s prispetjem v mesto Piran v nedeljo, 18.6.2017 ob 12.00 uri:

 

»Vsako leto letujem v Piranu, neizmerno sem si želel priti v ta prekrasen kraj s tandemom.    To se je sedaj zgodilo. Ponosen sem nase in mojo prijateljico, spremljevalko brez katere mi to ne bi uspelo.

Med nama je bilo pomembno sodelovanje, komunikacija in timsko delo. Sem srečen. Dokazal sem, da zmorem. Pripravljen sem na nove izzive«.

 

 

Zapisala Marjeta Grabar