Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Usposabljanje oseb z okvaro vida za uporabo sodobne informacijske tehnologije

Nekaj članov MDSS Murska Sobota se je prejšnji teden dvakrat zbralo na usposabljanju za uporabo sodobne informacijske tehnologije, in sicer aplikacije e-bralec na tabličnih računalnikih in telefonih ter uporabe in branja elektronskih knjig. Čeprav smo vsi na teh dveh delavnicah prisotni člani društva odraščali in se izobraževali v času, ko nam je bila vsa ta sodobna tehnologija skoraj popolnoma tuja in tako rekoč nedostopna, pa je danes praktično nemogoče zadovoljivo, uspešno in, da tako rečem, normalno živeti brez nje. Če nočemo obstati v dve ali tri kratka desetletja oddaljeni elektronsko neprimerljivo manj razviti preteklosti, potem se enostavno moramo izobraževati in usposabljati tudi na tem področju, da bi lahko bili enakopravno vključeni v življenje, delo in obstoj današnje družbe, pa četudi smo ljudje s prirojenimi pomanjkljivostmi, okvarami ali napakami v telesnem razvoju. Še več – vsa ta sodobna tehnologija nam omogoča, da z našimi problemi živimo lažje, da nam je v varnem domačem okolju dostopnih mnogo več informacij, podatkov, nasvetov, navodil …, za ljubitelje lepe pisane besede pa tudi hrane za dušo.

Ravno to slednje je bilo tisto, kar je mene osebno pritegnilo in vzpodbudilo, da sem sredi dne v največji vročini stlačila svoj prenosni računalnik v torbo in se v Varstveno delovnem centru Ljutomer pridružila skupinici vedoželjnih članov MDSS Murska Sobota. Ni mi bilo žal, saj sem v tistih urah pridobila nadvse dragocena nova znanja in informacije. Čeprav so se računalniki, tablice in telefoni v spletu neugodnih telekomunikacijskih okoliščin »nadvse trudili«, da bi upočasnili naše delo, pa sta voditelja delavnice, g. Vladimir Živko in Branko Petovar neutrudno vztrajala v njunih prizadevanjih in nas tako uspešno usposobila za elektronsko prebiranje knjig.

To je bil naš poglavitni cilj.

Kako lepo se je sedaj zlekniti v hladni sobi ali na senčnem balkonu, s prenosnim računalnikom ali tablico v rokah, poslušati šelestenje vetra in prebirati najljubšo knjigo s prilagojenimi velikimi črkami. Morje in prijetne plaže so tako zelo daleč, marsikomu nedostopne, bogati svet pisane besede, doživetja, čutenje in podobe umetniškega izražanja pa so lahko odslej z nami vedno in vsepovsod. Samo volja in znanje sta potrebna.

Hvala Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota in vsem izvajalcem programa za bogata doživetja.

 

Majda Slavinec