Izvajanje posebnih socialnih programov v Izoli

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota je v okviru tedna slepih izvajalo posebne socialne programe v domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

V četrtek 9. 6. 2016, se nas je v zgodnjih jutranjih urah pred sedežem društva v Murski Soboti zbralo triintrideset udeležencev. Z organiziranim avtobusnim prevozom smo odpotovali proti naši destinaciji v Izoli. Ustavili  smo se v Bistri pri Vrhniki in si ogledali Tehnični muzej Bistra. V popoldanskih urah smo prispeli na naš končni cilj, v dom oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Izola. Dom je sodobno urejen in nudi polno penzionsko oskrbo. Ima prilagojeno plažo za osebe z okvaro vida, ki je oddaljena od doma le sto metrov. Po večerji je sledil spoznavni večer in animacijska delavnica za vključitev v tečaj Pozdrav soncu in morju. Delavnica je potekala pod vodstvom fizioterapevta.

Prijetno toplo deževno petkovo jutro, 10.6.2016, smo pričeli z obiskom narodnega parka Škocjanski zatok. Po parku nas je vodil vodnik parka. Predstavljen nam je bil tipni zemljevid Škocjanskega zatoka.  Strokovna navodila, kako nuditi  spremstvo osebi z okvaro vida, kako pravilno uporabljati  belo palico, ter kako aktivirati čutila, je nudila tiflopedagoginja.  Delo na temo orientacije in mobilnosti se je nadaljevalo tudi po kosilu, ko smo ob morski obali ob pomoči  spremljevalcev, družinskih članov osvajali tehnike hoje s belo palico, s spremljevalcem.  Dan smo zaključili nežno, srčno ob zvokih kitare kantavtorja Aleksandra Novaka.

Delo se je nadaljevalo v soboto dopoldne, ko smo ob strokovni pomoči tiflopedagoginje, osvajali veščine orientacije na mizi ter pripravili slastno jagodno sladico in  popoldne aktivno sodelovali na delavnici, ki jo je vodil  socialni delavec, Pogovor je bil sledil temi Bilo je   nekoč, kako bo jutri –  osebne izkušnje.

Nedeljsko dopoldne, 12.6.2016, smo zaključili z obiskom sakralnega objekta v Izoli ter prisostvovali sveti maši.

Uporabniki so za aktivno vlogo udejstvovanja na aktivnostih društva prejeli zahvalo za sodelovanje.

Izolo smo zapustili s prijetnimi spomini in z novimi znanji, ki smo jih pridobili v okviru izvajanja programov. V Mursko Soboto smo se vrnili v večernih urah z željo, da bi se takšni rehabilitacijski programi izvajali tudi v bodoče na morju, kar je razvidno iz oddanih anketnih listov uporabnikov.